Jo De Meyere

Jo De Meyere
Cast

Bisschop Stillemans

Jo De Meyere

Jo De Meyere studeerde Voordrachtkunst en Toneelspeelkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Gent. In 1965 werd hij beroepsacteur. 

Hij was elf jaar verbonden aan het Nederlands Toneel Gent (NTG). Vanaf 1976 werkt hij als freelance acteur. Een jaar later verhuisde hij naar Nederland, waar hij tot 1980 werkte voor televisie, film en theater. In datzelfde jaar tekende hij een contract bij het toenmalige dramatische gezelschap van de BRT, waar hij verbleef tot 2004. Jo speelde in zeventig tv-producties, waaronder 27 series. Zijn belangrijkste rollen schuilen in ons collectieve geheugen: Wij Heren van Zichem (Herman Coene), Dagboek van een herdershond (kapelaan Odekerke), Hard labeur (Speeltie), Stille Waters (Alexander Vorlat), De bossen van Vlaanderen (Constant Reynaert), Heterdaad en Flikken (John Nauwelaerts) en Salamander (procureur). 

Op het witte doek was Jo te zien als Bauden De Vos in De Leeuw van Vlaanderen van Hugo Claus, als baron De Haeck in De zaak Alzheimer van Erik Van Looy, in Het vonnis van Jan Verheyen en Achter de wolken van Cecilia Verheyden. In de theaterwereld werkte hij mee aan honderd producties. Zijn persoonlijke top vijf van de theaterrollen die hij speelde, is: Clov in Eindspel, Stanley in Het verjaardagsfeest, Petrus in Petrus en den doodendraad, Paul in Pas de deux en Estragon in Wachten op Godot. In de spektakel-musical 14-18 vertolkte hij de rol van de generaal. In de spektakel-musical 40-45 speelde Jo de verzetsleider Meneer Leon.