Stijn Coninx

Stijn Coninx
Creatives

scenarist & regisseur film Daens

Stijn Coninx

Stijn Coninx is al decennialang een toonaangevend regisseur in Vlaanderen. In 1992 verfilmde hij het verhaal van priester Daens in de klassieker Daens, dat genomineerd werd voor de 65ste Academy Awards voor Beste Buitenlandse Film. Daens won de Prijs van de Jeugd voor de Internationale Film, De Gulden Spoorprijs van De Vlaamse Regering en vijf Joseph Plateau prijzen waaronder Beste Regisseur, Beste Film en de Publieksprijs. De film werd ook internationaal geprezen op onder meer de Biënnale van Venetië en het 28ste Chicago International Film Festival. In 2008 was Coninx artistiek directeur van Daens – de musical.

Coninx regisseerde reeds verschillende succesvolle langspeelfilms, waaronder Hector, Koko Flanel, Licht, Verder dan de maan, Soeur Sourire, Marina, Ay Ramon, Sinterklaas en de Wakkere Nachten en Niet schieten. Hij werkte ook mee aan producties zoals De Witte Van Sichem, De Leeuw van Vlaanderen, Zware Jongens, Het Verdriet van België, De Klokkenluider van de Notre Dame en The Chronicles of Narnia (2005, 2008). Daarnaast maakt Coninx ook kortfilms zoals Surfing, Abdij Ten Duinen en Traditio Universalis, en televisieprogramma’s zoals Het Peulengaleis, De Kavijaks, Anneliezen en verschillende Sintspecials. Bekende documentaires van de regisseur zijn onder meer To Walk Again en Beyond The Challenge. Coninx is ook actief in de theaterwereld, waar hij aan het roer stond van producties zoals Tarzan, Sacco en Vanzetti, Man zoekt Vrouw, Blauw en De Passie. Coninx won met zijn werk al verschillende nationale en internationale filmprijzen waaronder Ensors,  Joseph Plateauprijzen en Magrittes.

Naast zijn regiewerk, is Coninx sinds 1993 hoogleraar aan het RITCS en docent aan het INSAS. Als gastdocent onderwees hij ook aan de Universiteit van Gent, het Conservatorium van Gent en het European Filmcollege Denemarken, daarnaast gaf hij verschillende lezingen aan onder meer de KU Leuven, VUB, VRT en het Ministerie van Onderwijs. Hij was artistiek directeur van het Rits, voorzitter van het Vlaams Filminstituut, voorzitter van de Raad van Bestuur van SABAM en jurylid en voorzitter van verschillende internationale filmfestivals. Coninx is lid van de Directors Branch van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, de European Film Academy en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Hij is ook ondervoorzitter van de Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief en het Filmmuseum.
 In 1993 werd Coninx tot de adellijke stand van ‘baron’ verheven.